Katten är en köttätare, så varför i all världen vill den gnaga på hemmets krukväxter? I dag anser man att en orsak till denna vana är den folsyra som växterna innehåller. Man menar att den är ett viktigt komplement till den gnagardiet som katter har i naturen. Men den teorin är enbart en gissning, sanningen vet väl bara katterna själva. Här berättar vi mer om varför katter äter växter, och vad du kan göra om din katt äter växter.
Idag anser man att katter äter växter eftersom de vill få i sig den folsyra som växterna innehåller. En annan anledning kan vara att det är kattens naturliga sätt att rengöra matsmältningskanalen från hår. Växter kan också vara en rolig leksak och att katten helt enkelt tycker det är kul att tugga på växter!
Att äta växter kan också vara kattens naturliga sätt att rengöra matsmältningskanalen från hår. Hårbollar kan uppstå när katten slickar sin päls och sväljer lösa hårstrån. Hårstråna smälter inte i magen utan fastnar i varandra och bildar en tät klump, alltså en hårboll. Långhåriga katter får förståeligt nog lättare problem med hårbollar än vad korthåriga katter får.
I lindriga fall orsakar hårbollar aptitlöshet och kräkningar, men om bollen är stor eller det finns flera av dem i magen kan det leda till livsfarligt tarmstopp. En nedslagen katt utan aptit och som verkar ha ont i magen ska alltid tas till veterinär.
Katten kan också helt enkelt tycka det är kul att tugga på växter. Blad som vajar lockande kan påminna om leksaker, som man bara måste nafsa efter. Den klipska katten kan också ha märkt att genom att tugga på växter får den sin ägares odelade uppmärksamhet åtminstone för en stund.
Även om katten är ett rovdjur är den också ett bytesdjur för större rovdjur. Att straffa katten eller till exempel skrämma den med en sprayflaska orsakar stress och försämrar dess relation till människan. Ett positivt avbrott däremot väcker positiva känslor och positiv interaktion med katten ökar dess initiativförmåga. När den märker att ett beteende följs av något positivt (godbitar, ägarens uppmärksamhet osv.) fortsätter den förmodligen så även i fortsättningen. Om din katt äter växter för att den tycker det är kul kan det vara en bra idé att stimulera katten med nya roliga leksaker och lekar, så att växterna inte är lika intressanta längre.
Avbryt det oönskade beteendet positivt: Lär katten ett ord som betyder att den ska få något gott. Det kan vara t.ex. “kss-kss”. Säg ordet och belöna katten. Upprepa övningen flera gånger. Snart börjar katten vända sig till dig när den hör ordet. Du kan använda ordet när du märker att din katt gör något den inte får. Kom ihåg att alltid belöna den med godis och/eller gosande!
Styr ett oönskat beteende mot ett önskat. Odla eget kattgräs åt katten, som den får gnaga på och som samtidigt hjälper den att förebygga problem med hårbollar.
Det säkraste sättet att skydda växterna, även då du inte kan vaka över ditt lilla rovdjur, är att placera dem utom räckhåll för katten, till exempel i en ampel.
Oavsett om du har en katt som tuggar på växter eller inte, så är det bra att hålla koll på vilka växter som är giftiga och rent av dödliga för katter. Flera av våra vanligaste krukväxter och snittblommor är nämligen farliga för katter. Det är mängden växtsaft som din katt får i sig som är avgörande för hur sjuk katten kommer bli, därför är det alltid viktigt att ha koll på vad du har för växter hemma och vad katten tuggar på.
Det finns fler växter än dessa som är giftiga för katter. Kom ihåg att kolla igenom och kattsäkra ditt hem innan du skaffar en katt, så att katten har en trygg hemmamiljö.
Läs mer om hur du gör för att kattsäkra ditt hem här!
Vanliga symptom på en katt som blivit förgiftad av en växt är kräkningar och diarré, men katten kan även bli trött, sluta äta, dregla eller få små sår. Detta är symptom som är ganska lätta att upptäcka, men vissa symptom är svårare att upptäcka direkt. Exempel på sådana symptom är problem med hjärtat, njurarna eller blodbrist.
Märker du att din katt beter sig annorlunda och du misstänker att den blivit förgiftad av växter - ta en titt på växterna i ditt hem och undersök om någon blivit tuggad på. Det kan även vara så att katten druckit av vattnet i krukan och på så vis blivit förgiftad, eller att den fått i sig delar från en växt när den tvättat sig.
Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din katt ätit en giftig växt. Om du vet vilken växt din katt ätit ska du berätta det för veterinären direkt. Är du osäker på vad det är för växt kan du fotografera den och visa veterinären, eller läsa på innerkrukan.
Nu kanske det låter som att man måste ha ett växtfritt hem för att äga en katt, men så är det naturligtvis inte. Det finns massa fina växter som kan dela hem med din katt! Här är exempel på växter som är ofarliga för katter:
I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.